R.6 Sueca 5'5 - 2'5 El Ocho (Crònica per Salvador Máñez)
Sueca- El Ocho (5,5-2,5)
Per enèsima vegada es demostra que, de quan en quan, les partides semblen tornar-se malament totes a l’hora: això és que els va passar als jugadors de les taules 6 i 7 dels visitants a les acaballes de l’encontre. Tot i això, també es podria afirmar que els jugadors de Sueca van mostrar en aqueixos difícils moments una major presència d’ànim o fortalesa. No cap parlar ací de fortuna, ni menys encara “d’atracar” i altres vacuïtats.

A la taula 2, una partida bastant tensa, potser no modèlica sota un punt de vista dels esquemes didàctics, en què Arturo Ramon aconseguí desbaratar les maniobres blanques inspirades en el gambit de dama. A manca de l’oportú Cf3, les negres feren un trencador ...e5, amb què, a la llarga, l’afil negre de c8-e6 va tindre un important paper, i les blanques de Hurtado van veure la desfeta pel dèbil flanc de dama.
Tornant al que seria l’inici d’aquesta crònica hem de referir-nos a les partides del desenllaç. A la taula 7, Juan del Arco proposà taules en posició eixuta, després d’un final de dama i alfil contra dama i cavall, en mútua escassetat de temps. Sapena no acceptà i pres de la obnubilació pròpia del moment li va caure la bandera, mentre considerava si s’havia o no completat la jugada del seu cavall. En la opinió d’Eugenio Moreno, vessada al cronista, una maniobra Db8 i Ad6 apuntant al cavall clavat a f8, haguera estat decisiva, jugades abans.
A la taula 6, Fidel Oltra, passà per notòries dificultats causades del peó lliure de les blanques a la columna h. La desprotecció del rei blanc de Moronta era, per contra, un handicap. La precipitació d’aquest jugador després del canvi de dames, va dur a l’activació del cavall negre amb un escac al rei, que permetia la defensa de la falange de peons al flanc de dama. El final no era ja difícil de conduir i es va guanyar, encara que el nostre MF Fos, ens va explicar post mortem com el cavall haguera pogut donar mate al rei al racó a1, ja que l’alfil no podia controlar e3 i b4 simultàniament.
R.2 Sueca 4 - 4 Zugzwang (Fotos y crònica per Salvador Máñez)
Sueca 4 – Zugzwang 4
Ja feia molt de temps que no jugava el CE Sueca a la sala principal de la primera planta del Casino “La Agricultura”. El rival de torn era el Zugzwang, en la seua primera visita al nostre local, i és un equip fort, amb jugadors de gran experiència. Primer d’altres coses, convé dir questa crònica es basa en les observacions fetes gairebé en la nocturnitat, i responen sols a la fase final de les partides.
A la primera taula, un duel de campions! Andrés Fos-Paco Sánchez. L’estratègia tipus “Benko” escollida per les negres els va donar una un peó passat al flanc de dama, que resultà ser imparable. Tot allò va anar precedit per un dispositiu de torres doblades i l’alfil per la diagonal a1-h8, com és temàtic.
Al costat, Arturo Ramón, aconseguí les taules contra Julián Borissov, aprofitant les immenses possibilitat del cavall en estructures amb peó doblat i alfil de reduïda activitat. Fins i tot semblava que podia guanyar amb peó de menys.
A la taula 3 taules de Juan de la Calle qui, en dèficit de temps, no trobà la millor continuació contra O’Neill. No estigué afortunat Joan Martínez, amb negres a la taula 4, on s’imposà Ricardo Díaz en una lenta imposició de torre sobre alfil, amb peons, basant-se en algunes clavades i majoria al flanc de dama. Per davant 1-3.
En la segona secció vingueren les victòries suecanes. Per orde cronòlogic i amb blanques, Ricardo Cebolla li guanyà a Edgar Bellver amb una molt atípica Bird, en què les negres, sotmeses a una ferma pressió posicional hi hagueren de concedir g6, després entraren en una perillosa dinàmica de canvis que conduïren a la desfeta, malgrat que hi havia complicacions interessants.

Amb negres, taula vuitena, Amadeo Albert, va patir una clavada del cavall de c6 i, encara que l’enroc immediat li donà possibilitats de fort contraatac, en última instància no pugué remuntar a unes eventuals taules a Miguel Ríos. En tot cas presentà dura batalla. A la taula sisena, molt treballada victòria de Fidel Oltra front Paris Turégano. El suecà gaudia d’una certa millor posició al llarg de la partida al flanc de rei, per on infiltrà una torre, i al final acabà amb un final de torre i peó guanyador. Als tauleres de darrere el resultat va ser 3-1 pels locals.
Segona jornada i segon empat en aquesta Primera Autonòmica d’enguany!
Salvador Máñez
y ese zugzwang ahi
ResponderEliminar