Canal 9, Nou 2: Els escacs, un joc valencià.


Els escacs, un joc valencià

Els escacs, un joc valencià
http://www.rtvv.es/va/Dossiers/
El programa Dossiers emet un reportatge sobre l´origen valencià dels escacs moderns. Els historiadors d´este joc consideren que va ser entre el 1475 i el 1477 quan es va escriure a València i en valencià el poema Escacs d´amor, que ja en recollia les regles noves i actuals. El document va ser descobert el 1905 i, tot i que va desaparéixer després de la Guerra Civil, se´n conserven fotografies.Escacs d´amor l´haurien escrit tres poetes de l´època: Francesc de Castellví, Narcís Vinyoles i Bernat Fenollar, este últim considerat un autèntic factotum de l´activitat cultural de la València del final del segle XV. No debades, els escacs eren el joc que practicaven jueus, cristians i musulmans de classe mitjana alta. El poema, que té 64 estrofes, tantes com caselles té el tauler dels escacs, narra una partida amb eixes normes noves. 

En el reportatge Els escacs, un joc valencià, historiadors d´este joc com ara l´espanyol José Antonio Garzón i l´holandés Govert Westerveld ens expliquen quins van ser estos canvis respecte als escacs àrabs. Són tres: el moviment de la dama, que passà a ser la peça més poderosa en poder desplaçar-se per tot el tauler; la conversió del peó en dama quan arriba al final del tauler, i el moviment de l´alfil.

A més a més, estos canvis, que han perdurat fins als escacs actuals, també són comentats i valorats en el reportatge per l´excampió del món Anatoli Karpov i el campió mundial.
Comparte en Google Plus

Acerca de JOSE MIGUEL PÉREZ GARCÍA

Colabora en AjedrezValenciano.com

0 comentarios :

Publicar un comentario